Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ζωγραφική και Ποίηση. Οι αδελφές Τέχνες.

Σεμινάρια
στο
Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Αθήνα, 210 5242211
Ομιλήτρια
η
΄Ολγα Ζιρώ

Ο κύκλος των σεμιναρίων ολοκληρώνεται αφού ανίχνευσε την ανάγνωση των εικόνων και τα μηνύματα της οπτικής επικοινωνίας.
Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017,  ώρα  6 - 8 μ.μ.,  
παρουσιάζεται  το θέμα:
 
«Ο Οράτιος, η Αναγέννηση και ο σύγχρονος θεατής: Ut Pictura Poesis. Οι αδελφές τέχνες Ζωγραφική και Ποίηση και η αφηγηματικότητα των εικόνων»
Σιμίας ο Ρόδιος, Πτερύγιον, 300 π.Χ.
Το σχήμα των στίχων έχει το σχήμα του αντικειμένου για το οποίο μιλάει το ποίημα 

στήλη του Τραϊανού, 1ος αι. π.Χ.
Ο Σιμωνίδης ο Κείος τον 5ο αιώνα π.Χ. έγραψε ότι η ζωγραφική είναι βουβή ποίηση ενώ η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική. Αργότερα, ο Οράτιος, τον 1ο αιώνα π.Χ. επανέλαβε τη ρήση στα λατινικά ως «ut pictura poesis».
Με τον λατινικό τύπο αλλά και με το περιεχόμενό της, η φράση αναβίωσε την εποχή της Αναγέννησης, διαμόρφωσε την τέχνη και τον τρόπο που βλέπουμε ένα έργο τέχνης και ισχύει ζωντανή έως σήμερα.
Η σύγχρονη μορφή της φράσης ut pictura poesis, όπως η ζωγραφική έτσι και η ποίηση, εκφράζεται όταν, μπροστά σε έναν πίνακα ζωγραφικής, διερωτώμεθα «τι θέλει να πει αυτό το έργο».
Οι εικόνες αφηγούνται μια ιστορία, όπως αφηγείται ένα κείμενο. Ο τρόπος όμως είναι διαφορετικός. Στο κείμενο, χρειάζονται οι λέξεις για να ξετυλιχτεί η ιστορία στις σελίδες ενός βιβλίου. Στη ζωγραφική, με μια εικόνα η ιστορία εμφανίζεται στο σημαντικότερο σημείο της δράσης της.
Πάντοτε αφηγούνται μία ιστορία οι εικόνες; Αυτή είναι η ερώτηση που έθεσαν οι καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα σε αυτή την ερώτηση έχει να απαντήσει ο καλλιτέχνης όταν παίρνει θέση απέναντι στο καβαλέτο του για να ξεκινήσει το καινούριο του έργο.


Λεονάρντο ντα Βίντσι
«…κι αν ποιητή, έπρεπε να περιγράψεις μια αιματηρή μάχη.... το μολύβι σου θα φθαρεί... κι η γλώσσα σου θα στεγνώσει και το σώμα σου από την νύστα και την πείνα, πριν μπορέσεις να δείξεις με λόγια αυτό που ο ζωγράφος, μπορεί να δείξει μέσα σε μια στιγμή…»
έγραφε στις σημειώσεις του ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Είσοδος 10ε